Coronamaatregelen
Rond Corona ontstaan veel vragen over het opleggen van verplichtingen aan werknemers, zoals het dragen van mondkapje, verplichten te vaccineren. U krijgt antwoord op deze en andere vragen.
Kan een werkgever een medewerker verplichten een test af te laten nemen?
Nee, dat mag niet. Een werkgever mag ook geen sancties opleggen, zoals schorsen van het werk. De werkgever kan de werknemer wel wijzen op zijn zorgplicht. De werkgever kan de werknemer wel vragen een test af te laten nemen. De uitslag hoeft hij niet te melden aan de werkgever. Een werkgever mag een medewerker wel vragen de werkplek te verlaten wanneer deze corona-klachten heeft. De werkgever moet tenslotte zorgen voor een veilige werkplek.
Kan een werkgever een medewerker verplichten een mondkapje te dragen?
Ja, een werkgever kan medewerkers instructies geven. Daarnaast moet worden gezorgd voor een veilige werkomgeving. Om besmetting te voorkomen kan de werkgever dit verplichten.
Mag de bedrijfsarts de uitslag van een positieve test melden aan de werkgever?
Nee dat mag niet. De bedrijfsarts mag alleen melden of een medewerker arbeidsongeschikt is, maar niet dat dit het gevolg is van een positieve test. Het RIVM verplicht de medewerker in quarantaine te gaan.
Kan een werkgever een werknemer verplichten zich ook privé aan de Corona-richtlijnen te houden?
Nee, het instructierecht gaat niet verder dan de werkvloer. Wat werknemers in hun vrije tijd doen, is aan hen. Echter, wanneer een werknemer in zijn vrije tijd kleding draagt, waarmee hij kan worden gelinkt aan het bedrijf of een belangrijke voorbeeldfunctie heeft binnen het bedrijf, dan kan een werkgever maatregelen opleggen.
Mag een werkgever een medewerker vragen of hij zich heeft laten vaccineren?
Nee, dat mag niet. Net als bij een ziekmelding mogen vragen over de gezondheid niet worden gesteld. Deze informatie mag ook niet worden vastgelegd. Ook niet wanneer de werknemer daarvoor toesstemming heeft gegeven.
Ja, het mag wel wanneer de verwerking van deze gegevens noodzakelijk is voor het algemeen belang en de volksgezondheid, zoals bij een verpleegkundige in een gezondheidsinstelling.
Aan welke eisen moet een thuiswerkplek voldoen?
De minimale eisen voor een thuiswerkplek (kantoor) zijn een verstelbare stoel, licht en een beeldscherm welke niet aan het toetsenbord vast zit.