Slapend dienstverband
De Hoge Raad heeft op 8 november 2019 een uitspraak gedaan waarin is gesteld dat medewerkers na twee jaar ziekte niet langer in een slapend dienstverband mogen worden gehouden.
Wanneer een werknemer een voorstel doet ter beëindiging van het dienstverband, dan moet de werkgever daarmee instemmen op basis van goed werkgeverschap.
Transitievergoeding
Voor de berekening van de transitievergoeding wordt de einddatum gesteld op de dag na de verplichte loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid; over het algemeen de dag na 104 weken arbeidsongeschiktheid.
De werkgever kan (voor oude zaken tot 1 oktober 2020) compensatie aanvragen bij het UWV ter vergoeding van (een deel van) de transitievergoeding.
De werknemer kan verzoeken het dienstverband te beëindigen na twee jaar ziekte.
Uitzondering
Wanneer een werkgever kan bewijzen dat hij belang heeft bij het in stand houden van de arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld wanneer er nog re-integratiemogelijkheden zijn, dan hoeft hij niet mee te werken aan het beëindigen van het diesntverband.
Het bijna bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, is geen reden niet in te gaan op het verzoek het slapende dienstverband te beëindigen.
Hulp nodig?
Wilt u het slapende dienstverband beëindigen, neem dan gerust contact met ons op.
Wij stellen graag de vaststellingsovereenkomst op, berekenen de transitievergoeding en het te compenseren bedrag, vragen namens de werkgever compensatie aan en begeleiden partijen bij het beëindigen van het dienstverband.