Ziek en vakantie
Wat gebeurt er als een medewerker ziek wordt op vakantie?
Mag een zieke medewerker op vakantie?
Mag een zieke medewerker op vakantie?
Werknemers hebben toestemming nodig van de werkgever om verlofdagen op te nemen. Dat geldt ook wanneer de medewerker arbeidsongeschikt is. Hij krijgt dan verlof voor zijn re-integratieinspanningen. De werkgever zal alleen toestemming geven wanneer de vakantie het herstel niet in de weg staat. Hij kan dit eventueel als onderzoeksvraag neerleggen bij de arbodienst, zodat de bedrijfsarts hierover kan adviseren.
De vakantiedagen kunnen alleen in mindering worden gebracht op het verlofsaldo als de werknemer van zijn vakantie kan genieten én als dit schriftelijk overeengekomen is.
Wanneer het loon voor 70% wordt betaald, heeft de werknemer recht op 100% van het salaris,
wanneer vakantiedagen worden opgenomen.
Ziek tijdens vakantie
Een werknemer moet zich afmelden als hij niet kan werken door ziekte of gebrek. Dat moet hij in principe ook doen als hij op vakantie is. Op dat moment vervalt het vakantieverlof en heeft hij recht op ziekteverlof.
De vakantiedagen worden niet in mindering gebracht op het verlofsaldo. Het salaris wordt eventueel aangepast naar 70%.
Over de controle en de re-integratie kunnen afspraken worden gemaakt. De werkgever kan bijvoorbeeld vragen om de verblijfplaats en een verklaring van een arts of ziekenhuis (in het Engels).
Kan een medewerker niet op tijd terugkomen, dan valt dit onder de risico-sfeer van de werkgever. De werkgever moet het loon doorbetalen, zoals gebruikelijk bij arbeidsongeschiktheid. De bedrijfsarts kan achteraf eventueel beoordelen of het uitstel voor terugkeer daadwerkelijk noodzakelijk was.